Abdij van Balieu (B)

"Legende pater zonder hoofd"

Het is geen abdij waar het spookt maar het heeft wel een mysterieuze uitstraling. De grote vraag blijft dan ook waarom de eigenaar, die zoveel weet van de oude historie, de vindplaats van "de pater zonder hoofd" niet exact kan aangeven.In 1100 bestond de abdij al, dus het zal ongeveer 1040 zijn geweest dat het gebouwd is.

Tot 1292 zaten er paters in de abdij daarna kwamen er zusters in.

Isabel van Namen Gravin van Vlaanderen en de Graaf van Vlaanderen woonden toen ook in de abdij.

De legende van de pater zonder hoofd is ontstaan tussen 1192 en 1292.

Wat verderop liggen nog de grondvesten van een kasteel uit 800 dat dienst deed als bescherming tegen de Noormannen.

Binnen in de Abdij is een waterput in de kelder. Deze is hier gemaakt om de paters en zusters te beschermen tegen eventueel vergiftiging van het grondwater. Zo kon er niemand bij het water komen en was iedereen veilig.

De laatste 100 jaar was de kelder dichtgemetseld maar nu is deze weer opengemaakt.

Er is een geheime gang in het complex aanwezig en hiervan is plm.10 meter opengelegd. Waar deze gang naar toe gaat is niet bekend, waarschijnlijk naar een ander kasteel of de kerk in de buurt.

Er is een kopie gemaakt van een schilderij uit 1500 dat de oude situatie aangeeft. (zie dia)

In 1630 is de oostkant met vijvers omgeven.

Het gasthof (dit is het gebouw bij de ronde traptoren) is gebouwd in 1400 en heeft zowel beneden als op de 1e verdieping grote kamers.

Het interieur is identiek gebleven aan de oude situatie. Je moet via de torentrap naar binnen en/of naar boven.

Anno 1665 is het gasthof gerestaureerd door Italiaanse en Franse monniken.

In de Abdij is een grafsteen van de Gravin van Vlaanderen, Isabel van Namen, te zien. Deze is wel beschadigd maar er is toch te zien dat het in Gotisch motief is gemaakt.

Edelen en andere hooggeplaatste personen zijn hier in de middeleeuwen geweest en soms ook begraven.

Het hele complex wordt gerestaureerd en men is al vanaf 1980 aan het werk.

 

De dag van de opnames was het rotweer. Het regende en miezerde de hele dag door. Ik had geen goed gevoel over de opnames. Het grappige was dat, toen ik daar was, de eigenaar zei dat de legende van de pater zonder hoofd zich afgespeeld moet hebben in de abdij zelf. Maar ik had steeds de neiging om naar een klein wit huisje te gaan wat daar ook op het terrein stond. Maar hoe ik het ook aanpakte en wat ik ook verzon, ik mocht daar niet naar binnen. Meer onder het mom van dat het vol water stond en dat het geen betrekking had op de legende! Ik dacht steeds meer aan dat huisje en wist op een gegeven moment: Daar zijn dingen gebeurd, daar is de pater gevonden.

Aan de hand van foto's kwamen paragnosten er ook achter dat dat huisje er iets mee te maken moet hebben gehad. Ook kwam er naar boven dat er nog een onderaardse kamer moest zijn en een geheime kamer in de abdij. Ik heb verder geen noemenswaardige foto's gemaakt, alleen op het raam van het kleine huisje stond een gezicht. En dat werd door anderen aangegeven als het hoofd van de pater. Ik zelf vond de opname niet geslaagd, dat had veel duidelijker gekund, maar dat zal wel aan mijn voorgevoel en het weer hebben gelegen. Hoe beter je in je vel zit des te beter de opnames!

De legende houdt in dat op een dag de paters hun collega onthoofd vinden op de plavuizen vloer. Zelfs na een grote zoektocht is nooit zijn hoofd gevonden. Ook is nooit duidelijk geworden wat zich daar allemaal heeft afgespeeld en wie de dader is geweest.
Het blijft een mysterie!!

EEN PAGINA TERUG | HOME |  | CONTACT | | YOU TUBE | DISCLAIMER

 

Content Copyright THE GHOSTHUNTER All Rights Reserved.
Other Content Copyright and Trade Mark throughout the site are of their respective owners,
used with permission and/or here for review purposes only.
Reprint or Reproduction of Any Material In Part or in Whole is Strictly Forbidden. 

THE GHOSTHUNTER is niet verantwoordelijk voor de content van adverteerders.

Deze web site maakt gebruik van JAVA & FLASH.
Best bekeken met Microsoft Internet Explorer 6.0+ met een resolutie van 1024 x 768.
Firefox met
IE VIEW 0.86 extensie