Legendes

De legende van Kasteel Biljoen:

Mooi An.
De dochter van de heer van Velp, mooi An, had een verhouding met de jonker van Biljoen. De jonker van Biljoen ontvoerde haar, maar door één of andere omstandigheid, raakte mooi An in de vijver van Biljoen en verdronk. Sinds die tijd verschijnt mooi An van tijd tot tijd op feestjes en klampt willige mannen aan om hen hetzelfde lot te laten ondergaan wat haar is overkomen. Het is niet bekend hoeveel mannen inmiddels voor haar zijn gezwicht.

Bij het onderzoek naar Kasteel Biljoen kwam aan het licht dat de "Legende" niet klopte! Er is wat anders aan de hand.
Het verhaal is bedacht in de plaatselijke herberg onder een grote pot bier en toen de dorpelingen er over gingen praten was de legende geboren en dus een succes.
Zie ook het onderwerp:  Kasteel Biljoen.voor meer informatie hierover.


"De witte dame met de juwelen"

In januari 2000 ben ik in de Legendes van Zeeuws Vlaanderen gedoken.
Hoe ontstaat een legende en hoe ontwikkeld die zich in de loop der jaren.
(in een verkorte versie weergegeven)

Maar in het bekende boek van: "Het spookt in Zeeuws Vlaanderen" stonden deze legendes en ik wou eigenlijk bijtoeval er wel eens foto's gaan nemen. Was het wat of was het niks? De foto's zouden het wel vertellen als ze ontwikkeld waren.

Er zijn 2 gelijkende legendes 1) De Witte dame met de juwelen. en De zwarte dame met de juwelen.

Ondanks de vele aanwijzingen op de foto's bij de "zwarte Dame" kwam ik niet veel verder,wel met de"Witte dame". 
Er stonden kleine aanwijzingen op de foto's,o.a de hier onder staande foto die aangaf dat er in een plas water op een stuk akkerland een pop zichtbaar werd die er uit zag als een ingezwachtelde man . (Links onder)-Rechts een tekening gemaakt door een Medium.

    

Maar in het kort : De oude legende ging hierover dat er werd iemand aangesproken door een dame die vroeg als hij meeging naar de gewelven dan mocht hij de juwelen hebben en was zij bevrijd !"

Maar nu dus een paar honderd jaar later kwam ik dus langs en constateerde:

A) de foto met de man en andere foto's in het bos aan de linkerzijde stonden ook dingen op aangegeven, wellicht niet duidelijk maar wel te zien. Genoeg om deze legende onder de loep te nemen. De verrassing kwam later toen de foto's ontwikkeld waren en een medium zei:
De witte dame wacht op haar vader ! In het verleden heeft zij mensen aangesproken om haar te helpen. Vandaar dat zij op die plek blijft want ze wil haar vader terug ! Medium gaf nog aan op de tekening (bij kruisje) daar was de vader verdronken , daar moest hij zijn !

Ik weer verder zoeken , het begon interessanter worden! Nog een paar paragnosten er bij gehaald en hun de foto's voorgelegd.
Niemand wist wat de legende was en ieder moest onafhankelijk van elkaar mijn vragen beantwoorden. Het meest opmerkelijke wat er steeds in terug kwam , een vermissing van een man en dat er vroeger water omheen heeft gelegen. Er was iemand verdronken !
Ja en toen was het mijn beurt om al die gegevens te verzamelen en uit te werken tot de nieuwe werkelijke "toen" gebeurde legende. Ook bij het Gemeentelijke Archief navraag gedaan en ook daar deelde zij mij mede: Vroeger was de Ronduite en omgeving water. Het kanaal van Axel stond in open verbinding met de Westerschelde. Ik wist genoeg !

Alle puzzelstukjes pasten in elkaar. Dat een legende in een bepaalde vorm kan bestaan,dat kan,hij kan in de loop der jaren bij het verder vertellen steeds een beetje veranderen. Maar door de opmerkelijke foto reportage en de samenwerking met paragnosten en mediums kwam er een ander licht op de zaak. De legende kan nu genoemd worden : "De witte dame die op haar vader heeft gewacht" ! Er moest nog wel iets gebeuren voordat de zaak helemaal was opgelost !

Op een miezerige en regenachtige zaterdag op 8-1-2000 stapte we om 11.45 uur naar de aangegeven plek op de kaart, dwars door het omgeploegde land. Om even voor 12 uur kwam ze weer terug bij de auto met tranen in de ogen. Was het zo heftig ? Ja het was heel heftig! Het enigste wat zij te horen kreeg "Eindelijk bevrijd" De witte dame en haar vader gingen gezamenlijk op weg naar het licht en de rust is weergekeerd.

Als de datum klopt wat enkele paragnosten genoemd hebben (1718) dan zou het inhouden dat de witte dame er 282 jaar voor nodig heeft gehad om herenigd te worden met haar vader! Het is echter moeilijk terug te halen , er is nog maar weinig bewaard gebleven uit die tijd in de archieven. Maar één ding is duidelijk ; al deze jaren heeft het er wel gespookt !

Het terrein van de Ronduite zal niet meer SPOKEN !! De rust is weergekeerd !

"De legende van de zwarte Dame van de Batterij"

Westdorpe

Toen een arbeider op weg was naar huis van zijn werk, duidelijk  niet dronken werd hij aangesproken door en dame in het zwart , wordt ook wel beweerd in het wit.: of hij met haar mee zou gaan naar haar huis aan de Batterij omdat daar haar juwelen lagen die werden bewaakt door een hond. (In België noemen ze het de Leeuw met de sleutel in zijn bek). Als hij deze juwelen voor haar kon pakken was zij bevrijd. De hond en of Leeuw stond symbolisch voor de duivel. Dit was voor mij aanleiding er foto’s te gaan maken. Meestal is het met Legendes zo dat wanneer deze ontstaat er een X aantal jaren een heel ander verhaal zich afspeelt en de oorspronkelijke vertelling compleet verdwenen is. In ieder geval moet het zich hebben afgespeeld in plm.1830.

    

Paragnosten tekenden onafhankelijk van elkaar deze foto's en doordat een Medium al voor het maken van de foto sessie riep en draait om kinderen. Hans V. tekenden ook het huisje. Klopt !  Er heeft daar een huisje gestaan. Ook in het oude verhaal van de legende komt een Fleerboom ter sprake met Franse soldaten.

  In ieder geval stonden er vroeger in die tijd enkele huisjes die in de volksmond de Batterij werden genoemd. Deze stonden aan de kant van de Ameliaweg en de Batterijweg. Ik was benieuwd wat ik op de foto zou krijgen , normale Paranormale aanwijzingen of een topper. Toen ik richting de Batterijweg ging vroeg ik een bewoner of hij wist waar vroeger de huisjes hadden gestaan,maar nee dat was te lang geleden. Wel wist hij me te vertellen dat de straatnaam bordjes weg waren gehaald, maar de Batterijweg lag 500 meter verder. Toen ik ter plaatse was en mijn camera uit de auto haalde voelde ik dat ik aangekeken werd. Ik had ook direct het besef dat het niet de witte maar de Zwarte Dame was en dat zij van de Negatieve kant was in die zin dat zij niet naar het licht is geweest. Nou heb ik daar maling aan en ging mijn foto’s trekken. Wat me wel opviel was een grote fleerboom die er stond en bij mij kwam het idee boven dat deze boom er iets mee te maken moest hebben.

Bij thuiskomst en bij het ontwikkelen van de foto’s kwam al gauw in zicht dat ik geen topper had, maar wel diverse aanwijzingen. Zoals gezichten in het land en de bomen. Ook de fleerboom had ik diverse keren op de foto gezet. Hier kwamen kinderen op voor, ook in het akkerland had ik dingen op de foto,aanwijzingen? Ook de achterkant van de foto’s gaven hun geheim weer. De foto’s naar Hans gestuurd en gevraagd of hij er in wil duiken zien wat er uit komt. J. duikt in de materie. Nou liep ze al een paar dagen te vertellen dat het met kinderen te maken moest hebben. Kinderen dood, Moord tussen aanhaling tekens.  Zwarte dame mist de kinderen. Kinderen hebben klusjes moeten doen voor de soldaten. Daar kregen ze in ruil wat lekkers voor of eten. Ze zijn niet seksueel misbruikt, ook geen werkslaven geweest, ze zijn op de een of andere manier als proefkonijnen gebruikt !? Hebben hier bezetters gelegen als soldaten.?

Zwarte Dame mist 1 kind en 2 kinderen zijn er thuis doodgegaan.  
In totaal zijn er echt ooit 4 kinderen vermist geweest.
11 kinderen, 7 vermist, 4 dood, tijd lang gedacht dat het een epidemie was, maar dat was niet zo.

De Legende slaat dus totaal nergens op. Er zou iets terug te vinden moeten zijn in de Kerkelijke boeken bij het Archief of Kerk.
In tijdsbestek van een half jaar moeten de kinderen daar dood zijn gegaan. Niet allemaal maar het grootste gedeelte is dood gegaan.

J. wijst op de foto een plek aan waar wat gebeurd moet wezen. Op de plek van de tekening heb ik op de foto een waterput of een soort van overloop. Dit doet denken aan wat Hans zei in een fax van een paar dagen geleden: Toen de ene met de andere legende door elkaar werden gegooid.

Hans schreef in zijn fax:

Overloop-Bovenover.

Met name deze aanwijzing kan kloppen met de water put op een foto. Ook heeft dan aan deze kant de huisjes, genaamd de Batterij gestaan. Hans zag op de foto bij de Fleerboom allemaal kinderen en een moeder. Ik had heel duidelijk foto's gemaakt bij de waterput Kinderen in het land en gezichten bij de put en hier en daar kijkende vrouwen staan. Dus J. zegt dat bij de waterput plek iets gebeurd moet zijn achter de huisjes. (Dit moet na te trekken zijn bij de gemeente Sas van Gent. Verder op de Ameliaweg moet hier en daar ook een huisje hebben gestaan! Kortom aanwijzingen genoeg om na te trekken, kloppen deze gegevens dan is de Legende achterhaald. Ik krijg de informatie binnen van het Gemeentelijke archief van de Gemeente Sas van Gent Op de Ameliaweg heeft inderdaad een huisje gestaan. De plek die J. aanwees aan die kant van de weg heeft de Batterij gestaan. Een stelletje heel goedkoop gebouwde bouwvallige huisjes. Ook dit werd bevestigd door de foto’s. Ook hebben er buitenlandse soldaten in het gebied gelegen, dus ook dat klopt met de gegevens van het team van paragnosten .

Voor mij heeft hiermee de zaak afgedaan. Er is in het verleden uiteraard wat aan de hand geweest, een legende ontstaat niet zomaar. Ook is bekend dat met legendes er in de loop der jaren het verhaal weer een beetje anders wordt uitgelegd. Ook lijkt deze legend veel op die van de Witte Dame en de Juwelen maar deze had ook een heel andere ontknoping tot gevolg. Eén ding is wel duidelijk over de Legende; er was sprake van paranormale activiteiten dat hebben de foto's bewezen met hun veelvoud aan kleine aanwijzingen nog steeds na al die jaren!EEN PAGINA TERUG | HOME |  | CONTACT | | YOU TUBE | DISCLAIMER

 

Content Copyright © THE GHOSTHUNTER All Rights Reserved.
Other Content Copyright and Trade Mark throughout the site are © of their respective owners,
used with permission and/or here for review purposes only.
Reprint or Reproduction of Any Material In Part or in Whole is Strictly Forbidden. 

THE GHOSTHUNTER is niet verantwoordelijk voor de content van adverteerders.

Deze web site maakt gebruik van JAVA & FLASH.
Best bekeken met Microsoft Internet Explorer 6.0+ met een resolutie van 1024 x 768.
Firefox met
IE VIEW 0.86 extensie